www.sitipayung.com.my

Thursday, October 1, 2020

Kek Roll Masam Manis Tarikan di Siti Payung

Kek Roll Masam Manis Siti Payung pilihan ramai pelanggan apabila datang ke #sitipayung.

Selain corak,apa yang menarik sangat dengan Kek Roll Masam Manis Siti Payung?

Anda boleh lihat kan, isi buah masam manis / hawflakes tersangatlah padat. Xda lah macam chipsmore, kejap ada kejap xda buah hawflakes nya 😂

Potong 1 slice anda dah boleh dapat banyak buah hawflakes.

Kan nyaman ya.

Nak beli online boleh klik mana-mana link di bawah ini ya:


Wednesday, September 16, 2020

Business Sustainability & Dying Factor.

Yahoo adalah sebuah "search engine" yang makin tenat. Pada 2005 ia antara 2 raksaksa hebat, ada beberapa kali mereka terlepas peluang mengubah sejarah.

Pertama pada 2002 mereka hampir membeli Mr Google, CEO Yahoo, Terry Semel pada masa itu kemudian menolak urusniaga yang bernilai USD 5 bilion itu. Kini Mr Google dengan seluruh rangkaiannya bernilai lebih dari USD 500 bilion...kalaulah mereka beli masa tu. 

Kedua pada 2006, Yahoo hampir membeli Facebook, namun apabila pihak pengurusan atasan Yahoo merendahkan nilai tawaran pembelian, Mark Zuckerberg menarik diri...bayangkan jika pembelian tersebut berjaya tempohari. 

1. Banyak syarikat fokus pada "commercial market" ( pasaran pembeli ) untuk berkembang..ini bukan salah. 

2. Namun mereka lalai "develop" syarikat untuk tarik orang dari "competency market" ( pasaran pekerja ) untuk join mereka. 

3. Sebuah syarikat harus ambil tahu dimana pekerja terbaik berkumpul dan apa yang perlu di buat untuk memancing mereka datang. 

4. Syarikat juga selalu terlepas pandang pada "capital market", iaitu pasaran modal.

5. Apa ciri yang syarikat perlu ada untuk menarik para pemodal ini? bagaimana pemodal membuat keputusan pelaburan mereka? Syarikat harus mencipta dari awal persekitaran yang boleh memancing pelabur ini datang. 

6. Pelanggan, pekerja dan pelabur adalah 3P yang saling berputar untuk bantu syarikat berkembang.  3P ini ada kuasa "snowball effect" buat syarikat berkembang. 

7. Tanpa pekerja yang baik syarikat kekurangan tentera yang hebat untuk menang dalam perang persaingan. 

8. Tanpa pemodal pula syarikat mungkin kekurangan kelengkapan untuk terus menggempur dan menang. 

9. Tanpa pelanggan baru syarikat tidak memiliki tanah jajahan baru, syarikat kekal dalam "track" lama dan bakal kena tinggal dengan pesaing. 

10. "Snowball effect" adalah keadaan dimana hasil ( revenue ) berkembang dengan perlahan di peringkat awal seperti golekan sebutir batu kecil di atas gunung salji.

11. Namun semakin ia begolek turun ke bawah... gumpalan salji menjadi semakin besar dan besar hingga kemaraannya tidak mampu di tahan lagi. 

13. Dari pengalaman...saya pernah melihat dua kali kesan fenomena ini berlaku dalam perniagaan, pertama "Snowball effect " milik Zaitun dan kedua " Snowball effect " milik Pearson Education.

14. Syarikat harus mencipta strategy dalam diam untuk membentuk " Snowball effect" mereka sendiri dalam segment yang dipilih. Ini membolehkan syarikat meneruskan kelangsungan hidup dengan lebih lama. Mencipta "Snowball effect" adalah kerja sukar namun bukanlah mustahil.

                                    Universiti Realiti
                                 Adli Azamin Shukri

Tuesday, August 4, 2020

Berbaki 1 hari sahaja lagi untuk semua umat Islam menyambut ibadah korban.

Sentiasa ingat untuk mengamalkan SOP pada Hari Aidiladha nanti.

Antara SOP Aidiladha yang telah diumumkan:
☝️ Kerajaan hadkan tidak lebih 10 ekor haiwan yang dikorbankan
☝️ Hanya 20 orang dibenarkan bagi seekor haiwan yang dikorbankan
☝️ Hanya 20 tetamu dibenarkan berkunjung ke rumah pada satu-satu masa pada Hari Raya Aidiladha.

Sentiasa beringat! Guna mask,basuh tangan,guna hand sanitizer dan jaga jarak anda dengan orang lain ☝️

Jika ada yang berminat untuk menjamu tetamu dengan Kek Lapis Sarawak Siti Payung nanti, jemput datang ke kedai sebelum Aidiladha nanti ya. 
Kami tidak beroperasi pada hari tersebut.

Kedai buka sehingga 8 malam. 
Jemput datang.

Sunday, July 12, 2020

Fun Facts of Canada.

Some interesting facts about Canada. 

1. Canada adalah negara KEDUA terbesar selepas Russia. 

Keluasan Canada adalah 9.984 million km² berbanding dengan Malaysia 330,803 km². Sengapo adalah 721 km² (cenonet aje tapi eksen kemain). 

2. Canada negara paling TERPELAJAR di dunia. Japan ditangga kedua. 

56% penduduk Canada mempunyai ijazah, iaitu lebih 6% dari Japan.

3. Canada adalah negara yang mempunyai paling banyak tasik di dunia. 

Terdapat 3 juta tasik di Canada dan 20% tasik di dunia berada disini yang menyimpan 9% sumber fresh water seluruh dunia. 

4. 10% penduduk Canada adalah vegetarians/vegans. 

5. Canadian yang terkenal. 

Justin Bieber, Jim Carrey, Mike Myers, Celine Dion, Ryan Reynolds, Michael J Fox, Bryan Adams, Donald Sutherland, Alanis Morissette, Kiefer Sutherland, Michael Buble, Carrie Anne Moss, James Cameron, Neil Young, Ryan Gosling, William Shatner, Pamela Anderson, Keanu Reeves, Drake, Wayne Gretzky, Jho Low dan Shania Twain. 

6. Canada adalah habitat terbesar wild bear di dunia. 

7. Sembilan puluh peratus (90%) kawasan di Canada adalah unpopulated dan tidak didiami oleh sesiapa. 

Canada adalah lebih besar dari U.S. tetapi hanya 11% dari penduduk America. 

8. Canada mempunyai coastline terpanjang didunia dengan  202,080 kilometers. 

9. Montreal adalah second largest french speaking cities in the world selepas Paris. 

Semasa di Montreal, saya notis ramai tidak lancar berbahasa inggeris. 

10. Canada’s Sovereign Head of State.

Seperti Australia, Queen Elizabeth II adalah monarch semenjak 6 February 1952.

11. Sepuluh peratus (10%) hutan di dunia adalah didalam Canada. 

Kebanyakkannya adalah coniferous trees. 

12. Lebih 70 % shale oil di dunia terdapat di Canada. 

Ianya empat kali ganda dari Kazakhstan and enam kali ganda dari Russia.

Petronas mempunyai 25% share didalam LNG Canada untuk projek shale gas. 

13. Nama pekan Canada paling pelik dengan dua exclamation mark. 

Saint-Louis-Du-Ha!-Ha! berdekatan Quebec City. 

14. Penggunaan Cannabis (ganja) diluluskan untuk recreation pada akhir 2018 diseluruh negara. 

15. Canada pengeluar uranium terbesar di dunia. 

Uranium mine kebanyakkan di Saskatchewan. 

16. Canada mempunyai 2 juta reindeer, 15 juta lembu dan 15,500 polar bear. 

17. Canada terlalu besar sehingga mempunyai 6 time zones. 

18. Polis Canada atas permintaan U.S telah menahan Huawei CFO Meng Wanzhou​ semasa beliau transit di Vancouver airport on the way dari Hong Kong ke Mexico. Kes ini memburukkan trade war antara China dan US. 

19.  Americans menakluk Canada dua kali - pada tahun 1775 dan  1812.

20. Perbatasan U.S dan Canada adalah 8,891 km panjang dan tidak dikawal (demilitarized) dengan 119 border crossings. 

21. Expot Canada paling unik. 

Expot sampah ke Malaysia dan Filipina.

Tit-bits 

Total Population: 37,067,011.
Capital: Ottawa.
Biggest City: Toronto
Highest Mountain: Mount Logan – 5959 meters above the sea.
Land area: 9,984,670 km2
Biggest Lake: Great Bear Lake (Largest lake entirely within Canadian territory)
National Day: 1 July.
Government: Federal parliamentary constitutional monarchy
Prime minister: Justin Trudeau
Currency: Canadian Dollars (CAD)
Official language: English and French.
Member of Nato: Yes.
National song: “O Canada”
Official website: Canada.ca
Time zone: From UTC -03:30 to UTC -08:00 (six time zones in total)
Country Number/Prefix: +1
Country Code: CA
Ottawa - capital of Canada

Biggest Cities

Toronto ✅
Montreal ✅
Vancouver ✅
Calgary ✅
Edmonton
Ottawa–Gatineau ✅
Winnipeg
Quebec City ✅
Hamilton
Kitchener–Waterloo–Cambridge

Now you know !!

Catatan oleh:
Ir.Hj.Zainuddin.Bin.Hj.Omar 
kutuberahak.com
FB: Zainuddin Omar

Tuesday, May 19, 2020

Tempahan buah tangan Kek Lapis Siti Payung daripada YB Datuk Lee Kim Shin

                    Image may contain: flower Image may contain: flower and plant

Alhamdulillah.

Tahun ini agak istimewa buat #sitipayung kerana YB Datuk Lee Kim Shin telah baik hati menempah #keklapis untuk di jadikan buah tangan hari raya untuk ramai pemimpin negeri Sarawak.

Antara ya adalah untuk Tuan yang Terutama Sarawak, Pehin Seri Taib Mahmud dan mantan TYT, Ketua Menteri Sarawak Abang Jo, Timbalan Ketua Menteri Sarawak Datuk Awang Tengah Ali Hassan, beberapa rakan Menteri di kabinet Sarawak, Menteri Muda dan Menteri di kerajaan Persekutuan. Ada hampir 20 set ke semuanya.

Sampai juga hendak membawa #sitipayung kepada mereka. Menariknya semua kepercayaan diberikan kepada kami untuk mengatur termasuk kad raya yang di cetak di #miricheapprinting.



No photo description available. No photo description available.

 

Ready Stock Kek Lapis Sarawak untuk perayaan Raya dan Gawai 2020

🎊GAWAI RAYA IS AROUND THE CORNER 😍🎉

For those yang masih tercari-cari Kek Lapis untuk perayaan Aidilfitri atau Gawai kelak,Siti Payung sedia ada untuk anda.

Kedai beroperasi dari jam 9am - 5pm sehingga hari terakhir Ramadhan.
Jemput datang ke kedai.

Harga Kek Roll : RM18
Harga Kek Lapis Jenis Biasa: RM10

Harga kek murah-murah sahaja.

Item keperluan Gawai Raya selain Kek Lapis seperti Cookies, Biskut Makmur, Cornflakes pedas manis, popia inti udang pun ada.
Boleh refer gambar 👇



 No photo description available. Image may contain: indoor

No photo description available. Image may contain: 1 person, food

Monday, March 9, 2020

PRE ORDER KEK LAPIS SARAWAK (SINGAPORE)

📢 CALLING ALL THE SINGAPOREAN
Boleh dapatkan atau oder Kek Lapis Sarawak Siti Payung anda di agent sah kita dibawah 👇
PRE ORDER UNTUK RAYA :
 50% deposit diperlukan bila dah confirm.
Self Collect (17-20 May)
- Ang Mo Kio
- Fernvale Link
 Delivery (17 May)
☎️ Direct Contact Pn.Jun:
FB: Seri Junaidah
IG: Savouriesbyjun
Whatsapp: Wassap.me/+6587513254


No photo description available. Image may contain: food 
Image may contain: food